9 tablonun fotoğrafı yok

Geçtiğimiz günlerde 302 kayıp eserin 30’unun ünlü işadamlarının koleksiyonlarında olduğu ortaya çıktı. Yeni gelişme ise şaşırttı: Tablolardan sadece 21’i devlet kurumlarının arşivlerinde yer alıyor.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi envanterine kayıtlı paha biçilemeyen 302 kayıp eserden 30’unun ünlü işadamlarının koleksiyonunda ve sanat galerilerinde çıkmasının ardından, kafa karıştıran bir bilgi günışığına çıktı. Bulunan 30 eserden 9’unun fotoğraflarının ne müzenin ne Kültür Bakanlığı’nın ne de ilgili devlet kurumlarının arşiv ve envanter kayıtlarında yer almadığı ortaya çıktı.

Bulunan 30 eser arasında yer alan iki tablonun ise Ankara Resim ve Heykel Müzesi envanterine kayıtlı olmadığı anlaşıldı. Bu durumun, bulunan tabloların orjinal olup olmadığının ve müzeden çalınan eserler arasında yer alıp almadığının belirlenmesi için yapılacak incelemelerde tartışma yaratacağı öne sürüldü. Soruşturmayı derinleştiren savcılık, tabloların ele geçirildiği kişilerin verdiği bilgilerden iz sürerek bu tabloların müzeden nasıl çıktığını tespit etmeye çalışıyor.

Geçen hafta ele geçirilmişti
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi eski müdürü Ömer Osman Gündoğdu’nun 2009’daki şikâyeti üzerine başlatılan çalışmalar kapsamında, müzede Hoca Ali Rıza’ya ait 13 adet karakalem eskizinin sahteleriyle değiştirildiği belirlenmişti. Ardından 22 Ocak 2010’da incelemelere başlayan sayım komisyonu, çalışmasını 18 Ocak 2011’de tamamlamıştı. Hazırlanan raporda, müze envanterine kayıtlı 302 eserin kayıp olduğu saptanmıştı. Harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Kültür Bakanlığı müfettişleri ile ortak yürüttüğü çalışmalar sonucunda kayıp eserlerden 30’u geçtiğimiz hafta yapılan operasyonlarda ele geçirilmişti. Tablolar, aralarında ünlü işadamı ve müzayede evi sahiplerinin bulunduğu kişilerin ev ve işyerlerinde bulunmuştu.

Kayıpların 106’sı tablo
Milliyet’in aldığı bilgilere göre, 2011’de sayım çalışmalarını tamamlayan komisyon müze envanterine kayıtlı 4 bin 108 eserden 3 bin 570’ini inceledi. 538 eser ise müzeden sergilenmek üzere diğer müze ve sergiler ile bazı devlet kurumlarına gönderildiği gerekçesiyle incelenemedi. İncelenen eserlerden 302’sinin kayıp olduğu, 27’sinin de orijinalliğinin ağır kuşkulu olduğu tespit edildi. Kayıp olan 302 eserden 106’sı ünlü ressamlara ait tablolardan, 4’ü çeşitli heykellerden oluşuyor. Kayıp eserlerden diğerleri ise Atatürk, Resim Heykel Müzesi Binası fotoğrafları ile bazı tablolara ait röprodüksiyonlardan oluşuyor.

İki eser envanterde yok
Kayıp olan 106 tablodan, 46’sının Resim Heykel Müzesi, Kültür Bakanlığı’na bağlı diğer birimler veya ilgili devlet kurumlarının hiçbirinin envanterinde fotoğrafı bulunmuyor. Son operasyonlarda ele geçirilen tablolardan 9’u da, fotoğrafı bulunmayan eserler arasında yer alıyor. 9 tablo arasında Hüseyin Avni Lifij/Peyzaj, İsmail Hakkı/Batan Gemi, Hasan Vecihi Bereketoğlu/Liman, Hüseyih Zekai Paşa/Cami ile Hoca Ali Rıza’ya ait 5 adet eser yer alıyor.
Tablolardan 30’u arasında yer alan iki eserin ise Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nin 4 bin 108 eserlik envanter listesine kayıtlı olmadığı anlaşıldı. Bunlar, Nazmi Ziya Güran/Müze ile Arif Kaptan/Müze eserlerinden oluşuyor.

10 eser daha teslim edildi
Öte yandan tablolara ilişkin operasyonun geniş yankı uyandırmasının ardından, dün İstanbul’da bazı kişiler tarafından 10 tablo daha polise teslim edildi. Tabloları teslim eden kişiler arasında yine ilk operasyonlarda olduğu gibi işadamları ve koleksiyonerler bulunuyor. Böylece son olarak teslim edilen tablolarla birlikte ele geçirilen tablo sayısı 40’a yükseldi. Bu tablolar da Ankara’da Kültür Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Bu tabloların da daha önce ele geçirilen 30 tabloyla birlikte daha sonra inceleneceği öğrenildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir