Osmanlı Mezar Taşları Yurda Dönüyor

İngiltere’de bir müzayededeki satışı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik‘in girişimiyle durdurulan Osmanlı mezar taşları Türkiye‘ye getiriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Çelik’in, Londra’da satışa çıkarılan 17’nci ve 18’inci yüzyıla ait dört Osmanlı mezar taşının satışının durdurulmasını sağladığı anımsatıldı.

Türk-İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, mezar taşlarınınİstanbul‘dan çalındığına ilişkin kanaatin kuvvetlendiğine işaret edilen açıklamada, Çelik’in talimatı ve Bakanlığın ısrarlı takibiyle yürütülen görüşmeler neticesinde, müzayede evinin mezar taşlarını Türkiye‘ye iadesini kabul ettiği bildirildi.

Açıklamaya göre, mezar taşlarının iade işlemlerine ilişkin prosedür, 29 Ağustos 2013 tarihinde tamamlandı. Eserler, Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğince müzayede evinden alınarak, Türkiye‘nin Londra Büyükelçiliğine teslim edildi.

Türkiye’ye getirilişinin ardından üzerlerinde uzmanlarca yapılacak incelemeler sonucunda mezar taşları ait oldukları yere konulacak. Yerleri bulunamayan mezar taşları ise uygun bir müzede sergilenecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Mezar taşları hayatın ve tarihin özeti, hayatın kodlarının nakşedildiği eserlerdir. Bunların korunması da kültürel mirasımızın korunmasının önceliklerindendir. Kültürel mirasın korunması, ‘geleceğimizin tarihi’nin inşası için temeldir” değerlendirmesinde bulundu. Çelik, bakanlığın bu konuda çok hassas olduğunu vurguladı.

Bakan Çelik, buna benzer olayların tekrarlanmaması için ilgili kurumlara “tarihi eserlerin korunmasında hassasiyetin daha da artırılması” talimatını verdi. – Ankara

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir